Revine Benjamin Netanyahu la putere? Exit Poll: Partidul său a câștigat alegerile parlamentare în Israel
Pe o stradă din centrul Israelului, Benjamin Netanyahu se află pe o scenă mobilă închisă de un perete de sticlă, promițând printr-o fereastră să restabilească legea și ordinea, în timp ce mulțimea scandează „Bibi regele”. Cel mai longeviv premier al Israelului a revenit în campanie electorală. Israelienii se pregătesc să voteze la 1 noiembrie în cadrul celor cinci alegeri naționale din mai puțin de patru ani.
Benjamin Netanyahu, revenire în forță
Update 1 noiembrie, ora 22.07. Israelienii votează în cadrul alegerilor legislative, al cincilea scrutin într-o perioadă de circa trei ani şi jumătate, care ar putea marca revenirea la putere a fostului premier Benjamin Netanyahu. Potrivit trei exit poll-uri, blocul de dreapta al lui Netanyahu a câștigat alegerile parlamentare, anunță Antena 3. Partidul Likud ar putea redeveni cea mai puternică formaţiune din parlamentul israelian, spun sondajele de opinie.
Știrea inițială
Se așteaptă ca partidul său Likud să câștige cele mai multe locuri în Knesset. Dar, cu acuzațiile de corupție care planează asupra sa și cu criticile tot mai mari privind legăturile sale cu un partid de extremă dreapta în creștere rapidă de care ar putea depinde pentru a forma un guvern, sondajele prevăd că că nu va fi o victorie fulminantă.
„Vreți să restabiliți mândria națională? Să reduceți costul vieții? Să restabiliți siguranța personală?”, a întrebat mulțimea Netanyahu.
„Eu nu sunt un rege. Un rege nu este ales. Eu trebuie să fiu ales și asta depinde de voi”.
Netanyahu, un aliat apropiat al fostului președinte american Donald Trump, a lansat un flux neîncetat de critici împotriva premierului centrist Yair Lapid, a cărui coaliție de guvernare peticită după ultimele alegeri neconcludente nu a durat decât un an.
Dar, cu puține diferențe politice majore între partide pe teme care variază de la chestiunea palestiniană și Iran până la economie, alegerile sunt în mare parte văzute ca un referendum personal asupra lui Netanyahu.
Prezența la vot, slabă
Prezența la vot în orașele Likud este relativ scăzută și, stagnând în sondajele de opinie, Netanyahu, care a fost numit pentru prima dată prim-ministru încă din 1996, are nevoie de fiecare vot pe care îl poate obține.
În Ramla, „Bibi-busul” a atras aproximativ 250 de persoane. Mai târziu, în apropiere, în Lod, parcul de 400 de metri din fața sinagogii din cartier era plin doar pe jumătate.
Israelul este blocat într-o buclă electorală din 2019, același an în care Netanyahu a fost pus sub acuzare pentru corupție în baza unor acuzații pe care le neagă. Pe măsură ce procesul său avansează, diviziunea dintre susținătorii și detractorii săi s-a adâncit.
Criticii spun că, cu ajutorul extremei drepte, Netanyahu – în prezent șeful opoziției, va căuta reforme judiciare radicale care i-ar permite să evite procesul și posibila încarcerare în cazul în care va fi condamnat – ceea ce el a negat.
Procesul a umbrit realizările ultimului mandat al lui Netanyahu, când Israelul a semnat Acordurile Abraham,
normalizarea relațiilor cu Emiratele Arabe Unite și Bahrainul în cadrul unui proces mediat de administrația Trump.
Sondajele de opinie arată că blocul lui Netanyahu fluctuează între o victorie la limită și o majoritate parlamentară de guvernare, cu partidul de extremă dreapta Puterea Evreiască al lui Itamar Ben-Gvir, un ultranaționalist condamnat cândva pentru incitare la rasism, urmând să joace rolul de conducător al coaliției.
Ambele rezultate ar face ca șansele unor reforme radicale să fie aproape inexistente, a declarat Asa-El.